swedish

Utredande texter på svenska

Orsaker till rökning

Cigarrettrökning är idag ett utbrett folkhälsoproblem. Konsekvenserna av rökning är allvarliga och drabbar framförallt individen själv och människor i dess omgivning. Men vad är egentligen orsaken till att människor röker? Varför börjar/fortsätter man att röka även om man vet att det är skadligt? Och om man väl slutat röka, vad är det som gör att man börjar igen? I den här uppsatsen kommer jag att redogöra för vilka olika orsaker det finns som gör att människor börjar att röka, fortsätter att röka och börjar röka igen även om de slutat.


Det finns olika teorier om varför man testar att röka överhuvudtaget. Det kan handla om att ungdomar tycker att det är spännande att göra något som de vet att deras föräldrar inte skulle tillåta. En annan orsak kan vara grupptryck, att man vill vara en i gänget. Man tycker att det ser tufft ut, man känner sig vuxen. Ibland kan det också vara svårt för ungdomar att förstå riskerna med rökning då många av dem vanligen inte blir synliga förrän efter en längre tids rökning. Vissa säger att de bara tänkte röka en kortare tid, inte fortsätta i vuxen ålder men sedan är de ändå fast i ett beroende. (Drugsmart, 2019)


Att man börjar röka kan bero på att man i grunden mår dåligt. Det kan vara ett rop på hjälp, en signal till omvärlden. Ett destruktivt beteende (som exempelvis rökning) kan vara ett sätt för någon som inte känner sig sedd eller inte mår bra att bli uppmärksammad och få uppleva omtänksamhet från andra människor. Vilket kan vara något som personen inte upplever särskilt ofta. (Drugsmart, 2019)


Men varför fortsätter man att röka även om man vet med hjälp av hundratals studier att rökning är skadligt för kroppen och hälsan? Det beror oftast på att man blir beroende. När man röker får man i sig nikotin, ett starkt beroendeframkallande gift som finns i tobak. Nikotinet påverkar hjärnan och man blir beroende. (Vårdguiden, 2018)


Tobaksberoende innebär fyra olika slags beroenden:

  • Fysiologiskt beroende. Hjärnans nervceller har mottagare för nikotin. Mottagarna sitter på nervcellens yta och kallas receptorer. Nikotinet hittar nervcellerna, binder sig till receptorerna och stimulerar cellerna i cirka en halvtimme. Sedan bryts nikotinet ned och försvinner. Efter ett tag känner nervsystemet av nikotinbristen och larmar. Det är då man känner ett smygande obehag och röksuget sätter in. Man tolkar det som en längtan efter att röka och förväxlar lätt rökningen med en känsla av njutning. I själva verket handlar det oftast om att avvärja ett obehag. När rökaren sedan rökt och får i sig nikotin är suget kortsiktigt stillat.
  • Psykologiskt beroende. Man känner att man har en identitet som rökare. Röker man inte så känner man att något saknas.
  • Vaneberoende. Behovet att röka när man mår på ett visst sätt, exempelvis när man känner sig stressad. Det kan också vara ett behov av att röka i vissa sammanhang, exempelvis efter lunch eller då man talar i telefon. Vanan att hantera cigaretten, doften, själva tändandet osv.
  • Socialt beroende. Att känna behovet att röka i vissa sociala situationer, som fikapauser och fester. (Vårdguiden, 2018)

Förutom nikotinberoendet finns det flera andra anledningar till att man röker. Många röker för att det känns bra för stunden, man känner ett lugn. Andra röker för att ha något att göra eller för att ta en paus. (Vårdguiden, 2018)


Vill man efter en tid som rökare sedan sluta röka, så kan det bli svårare än man trott. När kroppen slutar att få sin dagliga dos av nikotin så kan man få svåra abstinensbesvär och man kan bli irriterad, sugen, hungrig eller ha svårt att koncentrera sig. (Vårdguiden, 2018) Att sluta röka är svårt, många bestämmer sig för att sluta men har svårt att inte börja igen. (Drugsmart, 2019)


Avslutningsvis så går det att konstatera att början till rökning ofta är via olika sociala situationer. Det kan vara att individen vill vara en del av en grupp och därmed börjar röka, att individen vill känna sig tuff och vuxen, att bestämma själv, okunskap om riskerna. Det kan också vara att individen tar till rökning för att uppmärksamma sig själv i sociala sammanhang för att hen mår dåligt och behöver hjälp. Det går också att konstatera att orsaken till att man fortsätter röka oftast beror på ett nikotinberoende. Till sist konstateras att svåra abstinensbesvär ofta är orsaken till att man fortsätter röka även om man slutat.

Elvira Redin

ZERO SMOKING

2020-01-13

Källor:

Brydolf, Johanna. 2018. Rökning och snusning. Vårdguiden.

https://www.1177.se/liv--halsa/tobak-och-alkohol/rokning-och-snusning/(2019-12-15)


Brydolf, Johanna. 2013. Nikotinberoende. Vårdguiden.

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/kampanjer/rokfri/nikotinberoende/(2020-01-10)

Rökningens historia i Sverige

I röken från cigaretter finns det många skadliga ämnen. Ämnena i röken kan göra att man får olika skador eller sjukdomar. I cigaretter finns det tobak som består utav torkade blad och i tobaken finns det farliga ämnet nikotin. I denna utredande text ska det granskas på hur rökningen har utvecklats genom tiden i Sverige. Från det första beviset på rökning till nutid. Så, hur kom rökningen av cigaretter till Sverige och på vilket sätt har statistiken ändrats genom åren.


Det första kända beviset på tobak i Sverige är ett tullräkenskap från år 1601, där Simon Claesson tog in ett halvt kilo tobak. På den tiden i Sverige importerades stora mängder tobak och det var höga tullar och skatter på tobaken (Tobaksfakta, 2019). Tobaken kom först till Sverige med studenter, men det var när de svenska soldaterna kom hem efter det trettioåriga-kriget som tobaken fick störst framgång. En professor vid namn Johannis Franck skrev år 1633 en studie om tobakens medicinska fördelar såsom att tobaken betraktas som en kur som botar hosta, kallbrand och många andra svårigheter och sjukdomar. Samma tid som Franck skrev studien, varnade Carl von Linné om att tobaksbruk var föraktligt. Även om det var Linné själv som döpte växten till det latinska namnet Nicotiana tabacum, efter den franske ambassadören Jean Nicot som var en av de första som började odla tobak (Populär Historia, 2002).


Sveriges konung Fredrik den första, bestämde sig för att monopolisera tobaken, år 1641. Då blev Sverige ett av de första länderna i världen som införde monopol för tobakshandeln. Han gav Söderkompaniet monopol på importverksamheten av tobaksblad och tobaksprodukter. Däremot så kunde pipor och tobaksdosor inforslas fritt i landet. Det tog ända till 1961 för import- och försäljningsmonopolet att avskaffas, även om det hunnit bli väldigt populärt. Efter ytterligare sex år togs även tillverkningsmonopolet bort, men det statsägda tobaksbolaget blev kvar i 30 år till (Populär historia, 2002).


År 1724 gav konungen ut order om att alla städer skulle avsätta odlingsmark för tobaksplantor, så att importen av tobak skulle minska. Syd- och Mellansverige blev de stora odlarna av tobaken och i mitten av 1700-talet var tobak en av de största industrigrenarna i Sverige. Det fanns omkring 80 tobaksfabriker och det ökade ytterligare till 1800-talet då det fanns omkring 100 fabriker i Sverige. Tobaksspinnerierna tillverkade röktobak men även snus, Göteborg blev tidigt rökningens huvudstad med många tobaksfabrikörer. I Skåne pågick den sista tobaksodlingen i Sverige, men lades ner 1964 (Tobaksfakta, 2019).


"En lagom dos tobak inlindad i papper" (Populär historia, 2002) är oftast förklaringen som står skriven om man vill veta vad en cigarett är. Men vem som låg bakom uppfinningen, cigarett, vet ingen riktigt. Däremot finns det många myter. Det finns en historia där en kanonkula pulvriserade en kritpipa, så man fyllde de tomma pappersfacklorna som användes vid antändningen av kanonerna med tobak. En annan sägen är att den uppfanns i Sevilla, Spanien. Där stadens fattiga människor skrapade ihop cigarrstumpar och malde sönder dem och sedan rullade in föreningen i papper. Även om Sevilla inte var staden där cigaretten föddes så var det där Europas första omtalade cigarettfabrik grundades på 1700-talet (Populär historia, 2002), dock så var tillverkningen för hand. Kvinnor satt och rullade cigaretterna och om det var en van kvinna så rullade hon runt fyra cigaretter per minut, men de flesta rökare rullade sina cigaretter själva. Runt 1870-talets slut så konstruerades världens första cigarrettmaskin i USA, det blev då en verklighet att göra en större tillverkning utav cigaretter. Då slog cigaretten igenom och cigarr- och piprökningen minskade. Rettigs fabrik i Gävle var den första fabriken i Sverige med att köpa en cigarettmaskin. Året var 1904 och maskinen producerade uppåt 200 000 cigaretter per dag (Tobaksfakta, 2019).


På 1800-talet kom rökning att bli en stor frihetssymbol för de mer utbildade och förmögna kvinnorna, som kämpade för kvinnors rätt till utbildning. Kvinnorna rökte cigarr och pipa på offentlig plats för att demonstrera (Världshistoria, u.å.). 1934 rökte Eleanor Roosevelt en cigarett offentligt, hon blev då den tidigaste amerikanska första damen att röka på allmän plats. Strömningen fortsatte och flera kvinnor visade sin självständighet genom rökning. I slutet av 70-talet rökte cirka 35 procent av kvinnorna i Sverige, det var resultatet av självständighetskampen. Kampen gick ut på att kvinnorna visade att de var minst lika bra som männen och att de också kunde röka. (Populär historia, 2002)


Men till slut kom nackdelarna upp till ytan. 1964 uppmärksammades den amerikanska Terry-rapporten som innehöll statistisk forskning om rökning och hur rökning påverkade lungcancer. Rapporten hade stor betydelse i världen och många började smått tänka om. I Sverige publicerade Medicinalstyrelsen "Fakta om rökning och hälsa" år 1965, men det var bara ännu ett upphöjd för rökningen. Den togs nu hand om på samma grad som tandvård och ens hygien (Populär historia, 2002). Däremot så kom nya nackdelar upp till ytan varje dag och till slut så kunde man inte stå emot forskningen som visat hur skadligt rökning är för hälsan. Antalet som rökte började minska på 70-talet och framtill idag har människor som röker halverats.


Nu för tiden vet vi om de stora riskerna med rökning. 1977 blev det olagligt att sälja cigarettpaket utan varningstext på och 2005 blev det rökförbud på restauranger och lokaler som används av resenärer med kollektivtrafik. 1 Juli 2019 blev det även rökförbud på allmänna platser som lekplatser, entréer, perronger, busshållplatser, uteserveringar och inhägnade idrottsplatser (Miljösamverkan Östra Skaraborg, 2019). Det märks även på OECDs, organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, listor. I Europas länder ligger Sverige bland de länderna som har lägsta andel rökare. Studien inkluderade människor från 15 år och uppåt (SCB, 2018). Mellan 2016 och 2017 påstod elva procent i skaran 16-82 år att de röker dagligen. Det innebär en reducering sedan slutet av 80-talet, då närmast jämförbara andel var 27 procent. Rökning började att observeras i monitormätningar 2003, då var det cirka sexton procent av Sveriges befolkning som rökte dagligen, idag är det bara runt åtta procent. Dock har feströkning blivit populärare och sammanlagt röker omkring femton procent av befolkningen mellan 17-84 år i en viss mån (CAN, 2019).


Rökning har gått från att vara ett botemedel till att vara en dödlig produkt. För ett par hundra år sedan visste ingen riktigt vad ämnet nikotin kunde göra med en människa och man såg det som århundradets läkemedel. Men allt som åren har gått har människor upptäckt att nikotinet var sämre än man trodde utan att det kan leda till ens död. Även rökarna har minskat i samband med upptäckterna. När tobaken och cigaretterna gjorde sin framgång så fanns det nästan inte en människa som inte rökte. Rökningen blev även en stor del i kvinnornas självständighetskamp då, fram till dess bara män hade tillåtits att röka. Men fram mot slutet av 70-talet så kom forskningen ikapp och gjorde att många människor valde att sluta röka. I Sverige har det gått runt från att inte finnas alls, till att vara en stor industrivara och till att sedan tyna bort igen. Till sist, rökningen har gått från att vara på samma stadie som tandläkarvård och ens hygien till att bli förbjudet på många platser. Det har gjort att inte lika många människor valt cigaretten som användningsmedel inom tobaken.

Olivia Caarp

ZERO SMOKING

2020-01-13

Källa:

Samuelsson, Charlotte (2018). Förre röker fler snusar. https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2018/farre-roker-fler-snusar/. (15-12-18)


CAN (2019). Frågor och svar om tobak. https://www.can.se/Fakta/Fragor-och-Svar/Tobak/. (15-12-18)


Tobaksfakta (2019). Tobakens historia. https://tobaksfakta.se/faktasidor/tobakens-historia/ . (02-12-19)


Beck Sundin, Ulla (2002). Tobak - laddad njutning i alla tider. https://popularhistoria.se/vardagsliv/tobak-laddad-njutning-i-alla-tider  .(15-12-2019)


Världshistoria (u.å.). Tobaksrökning var källan till ett hälsosamt liv. https://varldenshistoria.se/samhalle/vardagsliv/tobaksrokning-var-kallan-till-ett-halsosamt-liv. (15-12-2019)


Miljösamverkan Östra Skaraborg (2019). Rökning på offentlig plats. https://www.miljoskaraborg.se/privatperson/luften-du-andas/Rokning/. (15-12-19) 

 Rökningens nackdelar för människa 

och miljö

Cigarettröken når oss alla på olika sätt, det är ett faktum vare sig vi vill det eller inte! Följande uppsats grundar sig på vilka nackdelar det finns med rökning och på vilket sätt det berör människan och miljön. Det kommer också att tas upp negativa konsekvenser som på olika håll kan anknytas till rökning och tobaksanvändningen...

Vilka nackdelar tillkommer i samband med rökning gällande människan och miljön? 


Rökning ökar risken för att drabbas av en mängd dödliga sjukdomar! Vanliga sjukdomsfall kopplade till rökning är lungcancer, hjärt- och kärlsjukdomar och kronisk obstruktiv lungsjukdom (kol). Även personer som inte röker utsätts för en form av passiv rökning. Ett enda bloss för den som röker kan innehålla upp till 8000 kemiska föroreningar. I dagsläget finns det kunskap kring att ett 60 tal av dessa ämnen är cancerframkallande. De skadliga ämnena transporteras med blodet i höga doser till alla delar i kroppen. I Sverige orsakar rökning 14 000 dödsfall varje år. Rökaren får i sig huvudröken vilket motsvarar ca en fjärdedel av den totala mängden cigarettrök som totalt frigörs i luften. Cigarettröken som istället blåser iväg kallas för sidorök. Det är sidoröken som utgör en fara för omgivningen. Varje år dör ca 500 personer som har koppling till den passiva rökningen. Passiv rökning riktar sig till personer som inte röker själva men som trots det får i sig cigarettrök. Genom att vi andas in tobaksröken som finns i den omgivande luften får vi ofrivilligt i oss cigarettrök. (Hjärt-Lungfonden 2018-05-07)


En studie från världsorganisationen har fastställt att 90% av tobaksplantorna odlas inom låginkomstländer, det motsvarar en yta som täcker hela 4,3 miljoner hektar jordbruksmark. Jordbruksmarken hade istället kunnat användas för att odla ätbara grödor på. Per automatik hade dessa grödor mättat fler magar och gifterna i odlingsmarkerna skulle successivt avta. Om människorna i vardagen kunde få i sig mer mat skulle det på lång sikt innebära att den mänskliga livslängden ökar. Ett faktum som inte är särskilt uppmärksammat är att det krävs stora mängder trä för att tillverka tobaksvaror. Världsorganisationen anger att cigarettindustrin kräver ett helt träd för att tillverka 300 cigaretter. Cigarettindustrin skövlar varje år stora arealer för att nå upp till de 11,4 miljoner ton träd som den globala cigarett tillverkningen kräver. Cigaretter är bland det absolut vanligaste skräpet som går att hitta i naturen, gifterna hamnar i vår livsviktiga natur. (Lina Rosengren 2017)


När skogarna minskar tappar naturen balansen därmed steppas risken för torka och översvämningar upp. Baksidan med tobaksanvändningen ser mörk ut! När det är torrt i markerna utgör en glödande cigarett en stor riskfaktor för att orsaka stora skogsbränder. En skogsbrand som härjar förstör allt som kommer i dess väg, markägaren och den biologiska mångfalden ställs inför många livsavgörande hot!


Oftast är de som köper ut tobaken inte medvetna om hur cigaretterna som ligger i paketet i själva verket har framställts. Tillvaron för människorna som lever där tobaken odlas förvärras ständigt. Tobaksodlingar finns exempelvis i länderna Tanzania, Malawi och Kenya. 


Bekämpningsmedel som förbjudits i västvärlden förekommer på flertalet platser där tobaksodlingen bedrivs. Dessa gifter läcker ut i jorden och förgiftar grundvattnet, grundvatten som befolkningen och djuren dricker av. Tobaksplantan är oerhört tidskrävande, bonden arrenderar oftast marken och behöver köpa in hjälpmedel från markägaren för att lyckas hålla tobaksplantorna vid liv. Affären mellan markägaren och den som odlar sker på kredit vilket i oftast medför stora skulder. Arbetet på åkrarna behöver hela familjer vara engagerade i och det finns ingen tid över för att söka inkomster på annat håll. Barnens chanser att gå i skolan existerar inte. Det kan vara så pass slitsamt att resurserna för att upprätthålla odlingen av vanliga matgrödor inte räcker till. Vinsterna för tobaksodlarna är i slutändan minimala och dessutom luras arbetarna på pengar. De får oftast inte ut en rättvis ersättning för allt slit som de har lagt ner, kvinnor och barn nyttjas till och med som en gratis arbetskraft. (Tobaksbarn.se 2013)


Utöver ovan nämnda aspekter förstärks även arbetarnas negativa hälsoeffekter. Det är i sin tur inte "enbart" ett problem på individnivå utan det påverkar också utgifter som rör sjukvården och hela samhället. I vissa fall tvingas barnen arbeta på tobaksfälten för att betala av föräldrarnas skulder, utifall att de avlidit eller är sjuka. Men än finns det hopp om en bättre framtid, tillsammans är en tobaksfri värld möjlig!


Rökning är mycket skadligt både för människan och naturen utifrån många perspektiv. Tobaksindustrin måste upphöra för att de mänskliga rättigheterna och arbetsvillkoren ska kunna bli ännu bättre. Som det ser ut i dagsläget kan det inte fortsätta att göra. Det ska inte vara lagligt att utnyttja människor som oskyddat arbetar med alla dessa giftiga plantor.

Tindra Alstéus

ZERO SMOKING

2020-01-13

Källförteckning: 

Hjärt-Lungfonden(2018-05-07)Risker med rökning,hjart-lungfonden.se. https://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Halsa/Tobak/Om-tobak/2.(3/12-19)  


Lina Rosengren(2017) Så påverkas naturen av din rökning,aktuellhallbarhet.se.

https://www.aktuellhallbarhet.se/miljo/klimat/sa-paverkas-naturen-av-din-rokning/2. (9/12-19)


A Non Smoking Generation(2013)Tobak förstör miljön,tobaksbarn.se. https://tobaksbarn.se/content/uploads/Artikel-%E2%80%93-Tobak-och-milj%C3%B6n_130904.pdf(13/12-19). 


https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2017/maj/tobak-hotar-hallbar-utveckling/   

Rökningens påverkan på hälsan

Många är medvetna om hur farligt det är att röka för både passiva och aktiva rökare. Men vad har rökning egentligen för påverkan på kroppen när det gäller sjukdomar och dödsfall? I denna uppsats ska jag redogöra svaren på dessa frågor.

Varje år dör cirka 8 miljoner människor i världen på grund av rökning. Runt 7 miljoner är aktiva rökare och 1 miljon är passiva (World Health Organization, 2019). Vilket innebär att den miljonen som dör av passiv rökning har inte valt det, men tvingas andas in den farliga röken varje dag ändå.

Följderna av rökning är många och har en otrolig påverkan på kroppen. När det gäller till exempel lungorna så är efterföljderna KOL som delas upp i fyra stadier vilket innebär en skala på lungornas möjlighet att ta in syre , lunginflammation, lungemfysem och astma. I hjärtat och kärlen kan det uppstå kärlkramp i benen vilket är när blodet har svårt att nå muskelcellerna, åderförfettning, stroke och hjärtinfarkt. Det orsakar även cancer i band annat lungorna, urinblåsan, matstrupen, bukspottkörteln och tarmen.

Men hur ser cykeln egentligen ut när du slutat röka? Enligt Nicorettes hemsida är fördelarna med att sluta röka många. Redan 20 minuter efter sista cigaretten är din puls och ditt blodtryck tillbaka till det normala. Efter 8 timmar är syrenivåerna i blodet normalt igen, även nikotin och kolmonoxidnivåerna har minskat med mer än hälften. Kolmonoxiden har rensats bort från kroppen och lungorna börjar rensa ut rester så som slem m.m redan efter 24 timmar. Efter 48-72 timmar har ditt smak och luktsinne förbättrats. Din andning blir lättare eftersom luftrören börjar slappna av och din energi ökar.

En del menar att e-cigaretter är mycket bättre eftersom det inte innehåller tobak. Men faktum är att en e-cigarett innehåller smaksättning, kemiska ämnen och nikotin. Enligt UMO:s (u.å) hemsida skriver dom att e-cigaretten först och främst skapades för att vänja sig av vid vanliga cigaretter. Men att det är lika beroendeframkallande som vanliga cigaretter om inte mer. Eftersom att rökning som ett beroende handlar om att hålla något i handen gör det inte saken bättre med en e-cigarrett.

Sammanfattningsvis så skulle jag bara vilja säga tänk er för. Varje cigarett förkortar ditt liv med 14 minuter och/eller ger dig någon av ovannämnda sjukdomar. Är det verkligen värt det? 

Tindra Bruno

ZERO SMOKING

2020-02-21


Källor:

Hur många är det som dör varje år av rökning?, drugsmart, Odö Kristoffer, publicerad: 26/1-2015 och uppdaterad 8/10-2019

https://www.drugsmart.com/faq/hur-manga-ar-det-som-dor-av-rokning-varje-ar/


Fördelar med att sluta röka, Nicorette, U.Å

https://www.nicorette.se/sluta-r%C3%B6ka/f%C3%B6rdelar-med-att-sluta-r%C3%B6ka


Rökning och snusning, 1177, Brydolf Johanna, 02/02-2018

https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/liv--halsa/tobak-och-alkohol/rokning-och-snusning/


E.cigaretter, UMO, Wänseth Mimmi, U.Å

https://www.umo.se/tobak-alkohol-droger/rokning/e-cigaretter/


Tobacco, WHO, 26/7-2019

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco

Artiklar på svenska

Foto: Okänd
Foto: Okänd

Nu är det dags att sluta röka

Covid-19. Corona sprider sig i världen och rökare är i fara. Rökare och före detta rökare har 14 gånger så stor risk att insjukna av the nya Coronaviruset Covid-19. I en studie i Kina blev 78 sjuka personer undersökta under två veckor och resultatet visade att rökare och före detta rökare har en större risk att insjukna eller tillochmed att dö. I gruppen rökare inkluderas både cigarett och e-cigarett.

Rökare är i en stor fara på grund av att immunsystemet blir svagare av rökning. Det blir svagare för att när en aktiv rökare röker så ökar dem så kallade Treg-cellerna. Dem hindrar det adaptiva immunsvaret, vilket leder till sämre skydd för infektioner. Dock, före detta rökare är också i riskzonen och det är för att immunsystemet aldrig kommer tillbaka till hur det är för en icke rökare. Däremot, så är immunsystemet starkare för en före detta rökare än en aktiv rökare. Det är för att immunsystemet blir starkare när störningsmomentet är borttaget. En annan anledning för att rökare är i riskgruppen är för rökrelaterade sjukdomar som KOL, stroke och hjärtkärlsjukdomar.

Rökning är lika beroendeframkallande som heroin, så vi borde inte lägga skuld på rökarna för att de röker. Men i slutändan så kan det här vara en motivation för att sluta röka. Om en rökare vill minska risken för att insjukna i corona eller någon annan sjukdom så är sluta röka det bästa alternativet.

Olivia Caarp

ZERO SMOKING

2020-04-01

Källor:

Jonathan Jeppsson (2020). Aftonbladet. Studie: Rökning bakom hög corona-dödlighet. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9vd2Bp/studie-rokning-bakom-hog-corona-dodlighet. (2020-04-01)

Gilda Hamidi-Nia (2020). SVT. Experterna: "Är du rökare är det ett bra tillfälle att sluta". https://www.svt.se/nyheter/utrikes/experterna-ar-du-rokare-ar-det-har-ett-bra-tillfalle-att-sluta. (2020-04-01)

Tobaksfakta (2020). Tobaksfakta.se. Rökare drabbas hårdare av covid-19. https://tobaksfakta.se/rokare-drabbas-hardare-av-covid-19/. (2020-04-01)

Kristina Lindgärde (2018). Vetenskapshälsa. Detta påverkar vårt immunförsvar allra mest. https://www.vetenskaphalsa.se/detta-paverkar-vart-immunforsvar-allra-mest/. (2020-03-30)

Therese Hagberg (2016). Kurera. Slutat röka då händer det här i din kropp just nu. https://kurera.se/slutat-roka-da-hander-det-har-i-din-kropp-just-nu/. (2020-03-30)

Foto: MOSTPHOTOS
Foto: MOSTPHOTOS

Rökning dödar ditt barn

Att röka under graviditeten ökar risken för graviditets-komplikationer. Tobaksrök skadar barn både före och efter de är födda. Rökning minskar också kvinnans chans att kunna bli gravid. Visste du det?


Rökning är fortfarande ett stort problem i världen. Människor blir beroende av nikotin och tobak varje dag och många blir påverkade av det. De som blir värst drabbade av cigarettröken är de ofödda barnen.


Rökning under graviditeten kan orsaka vävnadsskador hos det ofödda barnet, speciellt i lungorna, hjärnan, och några studier visar en koppling mellan mödrar som röker och gomspalt. Kolmonoxid i tobaksrök kan hindra fostret från att få tillräckligt mycket syre. Tobaksrök innehåller också andra kemikalier som kan skada barnet.


Mödrar som röker löper högre risk att föda sina barn för tidigt. För tidig födsel eder ofta till handikapp, sjukdom och till och med döden hos nyfödda. Rökning under och efter graviditet ökar också risken för plötslig spädbarnsdöd (SIDS). Bebisar vars mödrar röker har tre gånger högre risk att dö från SIDS.


En av fem bebisar med mödrar som röker under graviditeten har låg födelsevikt. Mödrar som utsätts för andrahandsrök under graviditeten löper högre risk att föda ett barn med låg födelsevikt. Bebisar som föds små eller för tidigt är oftast inte lika friska. Barn vars mödrar rökt under graviditeten eller utsatts för andrahandsrök efter födseln har svagare lungor än andra bebisar vilket ökar risken för många hälsoproblem.


Det kan vara svårare, till och med omöjligt, för en kvinna som röker att ens bli gravid. Om de lyckas bli gravida, är risken för missfall mycket högre. Studier visar en koppling mellan tobak och missfall.


Att sluta med tobak kan vara svårt, men det är möjligt. Att sluta röka är en av de viktigaste sätten att skydda sin egen och sitt barns hälsa. Att sluta tidigt eller före graviditeten är bäst, men det är aldrig för sent att sluta röka.


Dock är e-cigaretter och andra tobaksprodukter som innehåller nikotin (det beroendeframkallande ämnet i tobak) är inte säkra att använda under graviditet. Nikotin är en hälsorisk för gravida kvinnor och foster och kan skada fostrets hjärna och lungor. Vissa smakämnen i e-cigaretter kan också vara skadliga för fostret.


Så, tänk igen. Är ditt beroende så viktigt att det är värt att riskera en annan människas liv?


Elvira Redin

ZERO SMOKING

2020-04-02


Sources:

CDC (Centers for Disease Control and Prevention). 2018. Smoking During Pregnancy.

https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/health_effects/pregnancy/index.htm (2020-04-02)


CDC (Centers for Disease Control and Prevention). 2019. Substance Use During Pregnancy.

https://www.cdc.gov/reproductivehealth/maternalinfanthealth/substance-abuse/substance-abuse-during-pregnancy.htm?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Freproductivehealth%2Fmaternalinfanthealth%2Ftobaccousepregnancy%2Findex.htm#tobacco (2020-04-02) 


Foto:  COMPFIGHT, CREATIVE COMMONS
Foto: COMPFIGHT, CREATIVE COMMONS

Rökning, kostnaden för samhället

Att en pinne med tobak i och papper runt skulle ha en sån påverkan på både samhället och individen kunde ingen ens föreställa sig. I denna artikeln ska jag redogöra för hur mycket det kostar för samhället och vad det är som kostar.


Forskare har gjort en studie där dom undersökte hur många procent av dödsfallen 2012 i Sverige som var på grund av rökning i åldrarna 30-69år. Studien visar att det är ca 12% som motsvarar 2,1 miljoner människor. Dom hävda också att Sverige kommer vara rökfritt år 2025. Om man jämför med hur många som rökte på till exempel 1950-talet med idag så har siffrorna kraftigt minskat men inte i den takten forskarna vill. I en intervju med min gammelmorfar hävdade han att det var cigaretter man la de flesta av sina pengar på förr i tiden. Sedan var det väldigt trendigt, man tänkte helt enkelt inte på konsekvenserna.


Om man sedan tittar på kostnaderna för samhället så handlar det tyvärr om miljarders kronor. Hela rökningens kostnad för samhället är beräknad till ungefär 31,5 miljarder per år för Sverige. Inom sjukvården ligger kostnaden på 10 miljarder där ytterligare 2 miljarder går till att vårda passiva rökare. Om 5% av Sveriges rökare hade slutat skulle sjukvården sparat 15 miljarder per år att lägga på annat.


Tindra Bruno

ZERO SMOKING

2020-04-02

Foto: Marcus Bleasdale / Human rights watch
Foto: Marcus Bleasdale / Human rights watch
Foto: Okänd
Foto: Okänd

Rökning tvingar obetalda barn till arbete

Att köpa cigaretter är ett vanligt fenomen runt om i världen men de allra flesta vet inte hur cigaretterna egentligen har tillverkats. Det är uppenbart att människan agerar instinktivt, utifrån att släcka ett beroende.


Köpet av cigaretter sker per automatik, människor som införskaffar sig tobak reflekterar inte särskilt mycket över cigaretternas ursprung och den process som sker i tystnad. Det fruktansvärda barnarbetet kan därför pågå utan att ifrågasättas.


Bakom cigarettindustrierna döljer sig en mörk verklighet som fortsätter att generera stora summor svarta pengar. Pengarna inkluderar de cigaretter som går att köpa på marknaden. Faktum är att levnadsvillkoren för de människor som lever nära tobaksfälten konstant förvärras.


Meningarna nedanför berättas av en 12 årig flicka som lever i Östra Java, flickan arbetar till vardags på tobaksfälten. "Jag kräktes på fälten och min pappa sa till mig att vila. Jag var sjuk i två dagar" https://www.eaglenews.ph/children-risk-health-farming-tobacco-in-indonesia-hrw/


Rika människor tvingar barn till att jobba långa arbetsdagar i tobaksfälten utan lön. De stora cigarettindustrierna tjänar massiva summor pengar eftersom de inte betalar ut någon utgifter till de arbetande barnen. Det fula "spelet" pågår och är förklaringen bakom hur det kan vara möjligt för cigarettindustrierna att tjäna över 10 miljoner mer per år. De rika personerna har satt arbetssättet i system på barnens bekostnad och deras vinst. På vissa platser får barnen i sig lika mycket nikotin som om de hade rökt 50 cigaretter på en dag.


Cigarett Industrierna strider mot 12 av totalt 17 hållbarhetsmål som ingår i de Förenta Nationernas policy. Om cheferna över cigarettproduktionen istället hade gått ihop och tagit ett gemensamt beslut kring att tobaksfälten på sikt skulle användas till att odla ätbara grödor på så hade maten i sin tur räckt till att mätta över 20 miljoner människor.


När gifterna i markerna avtar så kan även naturen och människorna påbörja en återhämtning på ett helt annat plan än de tidigare haft möjlighet till.


Tobaksfälten bedrivs bland annat i Indonesien, Tanzania, Malawi och Kenya. Bekämpningsmedel som är förbjudna i västvärlden är vanligt förekommande där tobaken växer. De skadliga ämnena sipprar ner i marken och når grundvattnet. Grundvattnet är avgörande för allt som lever och utan tillgången på rent vatten försvinner alla varelser som har en nära koppling till områdena där tobaken frodas.


Behandlingen av sjuka patienter är något som påverkar så mycket mer än enbart den drabbade individen, kostnaderna medför också samhället måste betala ut pengar till sjukvården.


Bönderna som jobbat med att underhålla tobaksplantorna spenderar mycket tid för att se till att tobaksfälten överlever under den krävande växtperioden. Bönder behöver oftast arrendera mark från markägarna vilket görs på kredit. Det förklarar varför människorna får stora skulder som de inte kan betala av, detta medför i sin tur en ond cirkel när ännu mer mark måste införskaffas och betalningen åter sker på kredit. Bondens familjemedlemmar jobbar oerhört slitsamt, de måste hjälpa till och det finns ingen tid över för att återhämta sig. Om någon i familjen vill söka ett arbete någon annanstans så finns inga möjligheter att hitta ett annat jobb eftersom de måste stanna kvar och jobba på gården. Barnen kan inte gå i skolan och få utbildning medan de är anställda på tobaksfälten. Perioden är väldigt ansträngande för alla som är inblandade i slitet på tobaksfälten. En annan väldigt allvarlig sak är att bönderna inte kan ta hand om deras egen mat på bästa sätt i och med att de använder mer resurser för att livnära tobaksplantorna än att försörja sig själva. 


Tindra Alstéus

ZERO SMOKING

2020-04-02


Källor: 

https://a143477.blogspot.com/2016/05/children-should-not-be-suffering-on.html https://www.eaglenews.ph/children-risk-health-farming-tobacco-in-indonesia-hrw/


Skräddarsydd 2019
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång